Varför dagens moderna värmepumpar är bättre än du tror och vad du bör tänka på inför köp

Hösten är här, och med kyligare dagar framför oss blir uppvärmning en prioritet för många hus- och villaägare. Därför är det just nu, innan vintern slår till på allvar, särskilt viktigt att se över sin nuvarande värmelösning – och kanske överväga att investera i en ny värmepump.

Två av de vanligaste, och viktigaste, frågorna vi får så här års är vad fördelarna med moderna värmepumpar är och vad man bör tänka på när man skaffar en ny värmepump. Läs vidare för att få reda på vad dessa är!

Med en modern värmepump kan hushållet njuta av en jämn och behaglig
inomhustemperatur samtidigt som energiförbrukningen optimeras.

Intelligenta styrsystem möjliggör högre effektivitet och driftsäkerhet

Idag har de allra flesta värmepumpar av bra kvalitet ett avancerat styrsystem som automatiskt anpassar sig efter husets behov av både värme och varmvatten samtidigt som den tar hänsyn till förändringar i väder och temperatur. Detta betyder att värmepumpen inte arbetar mer än nödvändigt, vilket gör dagens pumpar betydligt mer energieffektiva och kostnadsbesparande.

Även driftsäkerheten har förbättrats vilket gör dem mer pålitliga, kräver mindre underhåll och ger en stabil värmeförsörjning under längre tid. Detta är möjligt genom förbättrad teknik, komponenter och avancerade övervakningssystem som snabbt kan upptäcka och åtgärda små problem. 

Reglera temperaturen med distansstyrning

Den digitala utvecklingen under de senaste åren har möjliggjort stora förbättringar för fjärrstyrning. Idag kan många moderna värmepumpar kontrolleras på distans via en app på mobilen eller genom en inloggningssida på datorn. 

Fördelarna med detta är många. Det är exempelvis idealiskt om man har en sommarstuga där man vill sätta på värmen innan man anländer, om man vill övervaka inomhustemperaturen för att undvika att rören fryser, eller om man helt enkelt vill ha en överblick över energiförbrukningen.

Luftkvalitet och hälsa

Filtren i värmepumpar har förbättrats avsevärt under det senaste decenniet. De fångar upp damm, smuts och andra luftburna partiklar, vilket leder till en förbättrad luftkvalitet. Detta är fördelaktigt för alla i hushållet, särskilt om man har husdjur, allergier eller astma, samt under vinterns förkylningstider.

Trots dessa förbättringar är det fortfarande viktigt att regelbundet rengöra filtren och byta ut dem vid behov. Hur ofta detta bör göras beror på hushållets förhållanden. Om man har husdjur kan filtren behöva rengöras oftare än i ett hushåll utan djur. Rådfråga din värmepumpsspecialist för att få specifika rekommendationer!

Återbetalningstid av investering och ekonomi

Det är allmänt känt att en ny värmepump är en betydande, men viktig, investering. Utöver fördelar för hushållets ekonomi, energiförbrukning och fastighetsvärde bidrar värmepumpar också till en mer hållbar och miljövänlig framtid.

Tack vare ökad effektivitet och teknisk utveckling kan man generellt säga att en investering i en högkvalitativ värmepump oftast är återbetald inom 5–8 år. Hur snabbt detta sker beror bland annat på hur väldimensionerad pumpen är, det vill säga hur dess kapacitet är anpassad till hushållets energibehov, samt att installationen utförts korrekt.

Med detta i åtanke är det viktigt att göra valet av vem som rekommenderar, dimensionerar och installerar värmepumpen med omsorg – för ju mer energi värmepumpen sparar, desto snabbare betalar investeringen av sig och desto fler blir de positiva fördelarna!

Att tänka på inför köp

Energikalkyl: Denna kalkyl är ditt kanske viktigaste beslutsunderlag när du ska köpa en ny värmepump. Kalkylen utgår från en dimensioneringsberäkning som görs under hembesöket och baseras på bland annat din fastighets förutsättningar och ditt hushålls energianvändning. Denna kalkyl ska också innehålla årsvärmefaktorn/årsverkningsgraden som visar hur din anläggning kommer att prestera när den väl är installerad hemma hos dig.

Installation: En fackmannamässig installation av en värmepump är avgörande för att säkerställa optimal energieffektivitet, förlänga enhetens livslängd, minimera driftproblem och maximera besparingar, vilket i sin tur ger bästa möjliga prestanda och ekonomi.

Att utföra en korrekt energikalkyl, ge expertråd om vilken produkt som bäst passar det individuella hushållet och installera värmepumpen kräver både kunskap och erfarenhet. Därför är det viktigt att anlita en seriös aktör som kan vägleda dig genom hela processen och säkerställa att du får ett värmesystem som optimerar både prestanda och kostnadseffektivitet.

Behöver du hjälp?

Vi på Mondify har över 30 års erfarenhet av värmepumpar och energibesparande lösningar.

Vi erbjuder kostnadsfri konsultation och hembesök inom Stockholms län.

Kontakta oss så hjälper vi dig hitta den bästa värmepumpslösningen för dig och ditt hushåll.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakt