Att ha det varmt och skönt hemma har de senaste åren blivit en lyx för många svenska hushåll. I takt med stigande elpriser har någonting som vi brukade kunna ta för givet fått en helt annan innebörd när vintern nalkas och temperaturen sjunker.
Istället för att kunna krypa upp och mysa i soffan och njuta av komforten i ett behagligt varmt hem oroar man sig för hur man ska ha råd och kanske också vad man måste spara in på när elräkningen kommer.
Värme och hälsa
Att ha det tillräckligt varmt är inte bara viktigt för vår komfort och livskvalitet, det är också viktigt för hälsan. Studier har visat att en för låg temperatur i hemmet kan öka risken för högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdomar och lungrelaterade sjukdomar.
Enligt Folkmyndigheten är minimumgränsen för inomhustemperatur 18 grader, och 20 grader om man tillhör en känslig grupp, dvs. är äldre eller har en sjukdomsproblematik. Har man lägre temperatur i hemmet under en längre period bör man fundera på en långsiktig lösning som möjliggör att man kan höja temperaturen.
Värme och ekonomi
En av de mest effektiva och populära lösningarna för att minska energikostnader är att installera en värmepump.
Med en värmepump kan man spara upp till 85% av sina uppvärmningskostnader och innebära en betydande förbättring av både hushållsekonomi och möjligheten till komfort. En värmepump har också fördelar i att värdet på fastigheten stiger.
Men hur gör jag för att ha råd med en värmepump?
- Bidrag för energieffektivisering i småhus
Från och med den 3 juli 2023 kan de som bor i småhus som värms upp av el eller gas söka bidrag för energieffektivisering. Man kan få bidrag för högst 50 procent av materialkostnaderna för åtgärderna, dock högst 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder. Källa: Boverket
- ROT-avdrag
För att göra din värmepumpsaffär ännu bättre, kan ni dra av 30 % av arbetskostnaden med hjälp av ROT-avdraget. Skatteverket har tillsammans med värmepumpsbranschen kommit överens om en schablon av hur stor del som räknas som arbetskostnad vid en värmepumpsinstallation. ROT-avdraget gäller både för nyinstallation och vid byte av värmepump. Källa: CTC
35 % av den totala kostnaden vid installation av berg-, sjö- eller jordvärme räknas som arbetskostnad.
30 % av den totala kostnaden vid installation av luft/vattenvärmepump räknas som arbetskostnad.
Hur fungerar en värmepump?
En värmepump utvinner sin energi från marken, luften eller vattnet utanför byggnaden och gör den användbar för uppvärmning inomhus. Energin som används är gratis, miljövänlig och hjälper till att minska utsläppen av CO₂.
- Förångning: Värmepumpen innehåller en vätska (kylvätska) som kokar vid låg temperatur. Den tar värme från den omgivande luften, marken eller vattenkällan och förångas till gas.
- Kompression: Den ångformiga kylvätskan pressas sedan samman med hjälp av en kompressor, vilket höjer dess temperatur och tryck.
- Kondensation: Den högtemperaturiga gasen avger värme till ditt uppvärmningssystem, till exempel radiatorer eller golvvärme. Kylvätskan kondenseras tillbaka till en vätska i processen.
- Återvunnen vätska: Den återvunna vätskan används sedan för att upprepa processen, vilket gör att mer värme kan överföras från den omgivande miljön till ditt hem.
Svårt att välja?
Med Mondify blir hela processen att välja och installera energismarta och energisparande lösningar enkel och smidig.
Vi erbjuder kostnadsfri konsultation och även hembesök då vi noggrant går igenom era behov för att sedan rekommendera den bästa värmepumpen för just er. När ni valt vilken värmepump ni vill ha, kommer vi och installerar.
Vi samarbetar med både CTC och NIBE, två svenska marknadsledande tillverkare av värmepumpar som båda erbjuder en rad olika modeller för alla typer av byggnader och förutsättningar.
Fyll i vårt kontaktformulär så hör vi av oss inom kort.